Columbia Expresso: El Carmen

Neohodnoceno

višně | tmavá čokoláda | med

330 Kč
Skladem

Farmář: Marco Geovanni Bastidas Delgado

Farma: Finca El Carmen

Oblast: Consacá, Nariño

Odrůda: Castillo

Zpracování: promyté

Cupping score: 86,5

Příprava: espresso

Marco Geovanni Bastidas Delgado pěstuje kávu v Finca El Carmen v regionu Nariño v nadmořské výšce nad 2000 m. Marco nejprve ručně posbírá zralé třešně, které pak odšlupkuje a nechá 24 hodin fermentovat. Poté v čisté vodě propláchne kávová zrna a zbaví je pergamenu. Následně kávu 15 dní suší na afrických postelích.

Region Nariño se nachází v jižní části Kolumbie blízko rovníku a spousta farem se tu nachází v nadmořské výšce přes 2000 m. Pěstovat kávu v takové výšce je možné jen díky ostrému slunečního svitu, vydatným srážkám a půdě bohaté na živiny. Navíc tu není příliš zima ani přes noc, protože do hor vzlíná teplo z rozpálených kaňonů. 

Kód Kód: 1002
Jméno značky: Chroast
Kategorie: Nápoje

Chroast je pražírna kávy z Hradce Králové. Parta lidí, co miluje výběrovku. Od roku 2014 se jejich svět točí okolo výběrové kávy.

 

Do roku 2017 každý nabíral zkušenosti v různých oborech a provozech. Pomalu se zamilovávali do výběrové kávy. Začátkem toho roku přišlo rozhodnutí otevřít vlastní pražírnu a po dlouhých večerech plánování založili značku CHROAST. “Roast”, jako anglické pražit. “Ch”, jako Chmelíkovi, přijmení celého tehdejšího týmu.

Rok 2018 věnovali zkoušení, ochutnávání, pražení a zdokonalování se. Koncem roku pustili první várky kávy do světa.

Nepraží komoditní kávu ani robustu. Její chuť bývá hořká, zemitá a prašná, kvalita je podstatně nižší. Většinou není známý její původ a ve skladech leží dlouhé měsíce až roky. Z takové kávy je nápoj, který všichni důvěrně známe. Černý, hořký, s obsahem kofeinu, bez dalšího chuťového požitku.

Zelená, zpracovaná a usušená káva (pecky třešní) se dostává do pražírny. Aby z každé kávy dostali maximum chutí, které se v ní skrývají, volí pro každou kávu rozdílný pražící profil. Vliv na výslednou chuť má velké množství proměnných, jako jsou teplota pražičky, rychlost otáčení, rychlost proudu vzduchu, doba pražení a další. Cílem je chuťová rozmanitost, sladkost a ovocnost.