Peru filter: Marco

Neohodnoceno

červené hrozny | maliny | sametové

340 Kč
Skladem

Farmář: Marco Antonio Estela Vasquez

Nadmořská výška: 1600 m.n.m.

Oblast: Huabal

Odrůda: Catuai

Zpracování: 100h macerované naturální

Cupping scóre: 88

Příprava: filtr

Marco Antonio Estela Vasquez vlastní 2 hektary půdy ve vesnici San Antonio v Huabalu, na kterých pěstuje převážně odrůdu catuai. Dříve kávu zpracovával promytým způsobem a dosahoval průměrného cuppingového skóre 84 bodů, avšak po přechodu na naturální zpracování dosahuje průměrného skóre 86,5 bodů. Marco Antonio je mladý inovátor, který se nebojí experimentovat s předfermentací a svou kávu během zpracování průběžně ochutnává, což v Peru rozhodně nebývá zvykem. U své kávy se co nejvíc snaží přiblížit chuti mučenky (passionfruit), což ho vedlo k prodloužení doby předfermentace až na 100 hodin. Kávu potom 25 dní suší na afrických postelích.

Kód Kód: 1005
Jméno značky: Chroast
Kategorie: Nápoje

Chroast je pražírna kávy z Hradce Králové. Parta lidí, co miluje výběrovku. Od roku 2014 se jejich svět točí okolo výběrové kávy.

 

Do roku 2017 každý nabíral zkušenosti v různých oborech a provozech. Pomalu se zamilovávali do výběrové kávy. Začátkem toho roku přišlo rozhodnutí otevřít vlastní pražírnu a po dlouhých večerech plánování založili značku CHROAST. “Roast”, jako anglické pražit. “Ch”, jako Chmelíkovi, přijmení celého tehdejšího týmu.

Rok 2018 věnovali zkoušení, ochutnávání, pražení a zdokonalování se. Koncem roku pustili první várky kávy do světa.

Nepraží komoditní kávu ani robustu. Její chuť bývá hořká, zemitá a prašná, kvalita je podstatně nižší. Většinou není známý její původ a ve skladech leží dlouhé měsíce až roky. Z takové kávy je nápoj, který všichni důvěrně známe. Černý, hořký, s obsahem kofeinu, bez dalšího chuťového požitku.

Zelená, zpracovaná a usušená káva (pecky třešní) se dostává do pražírny. Aby z každé kávy dostali maximum chutí, které se v ní skrývají, volí pro každou kávu rozdílný pražící profil. Vliv na výslednou chuť má velké množství proměnných, jako jsou teplota pražičky, rychlost otáčení, rychlost proudu vzduchu, doba pražení a další. Cílem je chuťová rozmanitost, sladkost a ovocnost.